Blog » Panyi Krisztina blogja » YouTube-on innen és túl

YouTube-on innen és túl: Influencerek Magyarországon

Szerző: | 2017. dec. 1 | Tartalommarketing, YouTube

Influencerek, véleményvezérek, internetes hírességek: a jövő sztárjaival töltődnek fel a közösségi médiacsatornák. De mindez hogyan csapódik le az üzleti életben, kik profitálhatnak belőle?

Természetesen, ahol lehetőség van fogyasztókkal kommunikálni, ott hamarosan megjelennek a márkázott tartalmak és a különböző nagyvállalati szponzorációk is. Ez a nemzetközi és magyarországi influencer piacot sem kerülte el, külön iparág és ügynökségi háttér alakult ki arra, hogy a YouTube, Facebook, Twitter vagy Instagram által kinevelődött hírességek szponzorációit támogassák.

De mégis, kik elérhetőek YouTube-on Magyarországon, és hová tartunk?

Ha pártatlan információk kellenek a YouTube piacáról a hazai szemlélődőknek, a Social Blade weblapot tudom jó szívvel ajánlani, mely egy független, YouTubereket rangsoroló oldal. Tematikus bontásban találhatóak meg nemzetközi szinten a különböző csatornák, melyekre lehet országok vagy kategóriák szerint is szűrni. Láthatóak a YouTuberek elérési mutatói, a feliratkozóik száma, és a csatorna egy minőségi mutatót is kap, mely A-val indul, és innen csökken a minőség romlásával. A Social Blade további előnye, hogy listázza az ügynökségeket is, akik alá az adott Influencer illetve csatornája tartozik, megkönnyítve ezzel az esetleges kapcsolatfelvételt a cégek számára.

Viszont annak, aki nem szeretné most végigböngészni a Social Blade listáit, elkészítettünk egy összeállítást arról, hogy milyen témakörökben is vannak a legnagyobb elérések Magyarországon, magyar YouTuberek csatornáit összehasonlítva.

  1. Zene

Nem meglepő módon hazánkban a zenei csatornák nézettsége messze vezet a piacon. A saját lejátszási listákból újra és újra meghallgatott számok jelentősen növelik a kapott értéket, azonban ha úgy döntünk, zenei videóban szeretnénk szponzorált termékeinket megjelentetni, el kell gondolkodnunk azon, hogy megéri-e, ténylegesen meg fogja-e nézni a közönség a klipet, vagy csak háttérben fog menni a videó dallama, egyéb tevékenység közben.

  1. Gaming

Egyik legkedveltebb tartalomgeneráló műfaj Magyarországon a különböző videojátékokkal foglalkozó csatornák piaca. A tematika örökzöld, ugyanis könnyű jó minőségű tartalmat generálni, mint például gameplay videók, melyek során konkrét játékmeneteket mutatnak be, vagy közvetítenek élőben a YouTuberek, továbbá a videojátékokkal kapcsolatos tematikus programok meglátogatása, és véleményezése, élménybeszámolók készítése is felkapott. A szponzorációk száma főleg a Tech iparág felől jelentős a témában, ugyanis az érdeklődő közönség nyitott az új technológiai megoldások iránt a saját játékélmény javítása érdekében.

  1. Mese

Sokak számára ismerős lehet, hogy a YouTube-on rengeteg kisgyerekeknek szóló tartalom érhető el. Külön csatornák és tartalomkészítők specializálódnak arra, hogy a nagyon fiatal korosztálynak készítsenek tanulságos meséket. Itt azonban a szponzoráció kérdéses, hogy tud-e hasznosulni, ugyanis, amikor a kisbabáknak, kisgyerekeknek a szüleik beállítanak egy mesékből álló lejátszási listát, hogy bármilyen szponzorált termék jelenléte a hatna a korosztály érzékeikre.

  1. Vlog

Szintén előkelő megtekintési mutatókkal bírnak a vlog kategória videói és csatornái az országban. A műfaj előnye, hogy nem igényel különösebb tartalmi megkötéseket a szponzorációt kereső vállalatok részéről. Amennyiben a YouTuber személyisége és értékrendje összeegyeztethető a hirdetni kívánt márkával, úgy a közös együttműködés során a két fél biztosan fog találni megfelelő módot az ötletes termékelhelyezésre, sőt akár egy egész videót is dedikálhatnak egy-egy vállalati megoldásnak, mint ahogy arra számos példa is van a hazai gyakorlatban.

  1. Beauty

A szépségápolás témája mindig is örökzöld marad, főleg fiatal nők körében, akik ezeknek a YouTubereknek a segítségével tanulnak meg sok esetben sminkelni, kontúrozni esetleg igényes mintákat lakkozni a körmükre. Kiépült szponzorációs hálózat és rengeteg márka van jelen ezekben a videókban, főleg a szépségipar és szolgáltatóipar tud tartalomba illően érvényesülni.

 

Mint látható, a Top 5 magyarországi megtekintést birtokló tematika közül három esetben is jó lehetőség van a vállalatok esetében arra, hogy szponzorációkkal ismertessék meg márkáikat és termékeiket a YouTube-ot néző, főleg fiatal korosztályból kikerülő közönséggel. Habár a szponzorációk még nem öltöttek akkora méreteket az országban, mint például az USA-n belül, de már most is konkrét szabályok és szokások alakultak ki a piacon, melyekről következő cikkeinkben írunk részletesebben.

[social_warfare]

Panyi KrisztinaPanyi Krisztina, Tartalommarketing menedzser


További blogbejegyzései

Krisztina fő feladatai közé a tartalomgyártás és a kreatív folyamatok menedzselése tartozik. »

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Google AdWords hirdetések: Keresési hálózat vs Display hálózat

Amikor azon törjük a fejünket, hogy a Google AdWords melyik hálózatát használjuk céljaink megvalósítása érdekében, az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a megtérüléssel kapcsolatos elvárásainkat milyen időtávba soroljuk. Azaz relatíve gyorsan szeretnénk pénzt látni a hirdetéseinkből vagy a viszonylag lassabb, de várhatóan nagyobb megtérülést választjuk?

Mennyibe kerül a Google AdWords kampány?

Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést és jó páran tőlem is megkérdezik. A válasz sosem egyszerű és sokféleképpen közelíthető meg. Véleményem szerint a végeredmény a fontos, az, hogy az szorzás-osztás után pozitív legyen a hozomány, magyarul érje meg.

Netmarketing © 2019 Minden jog fenntartva | Adatvédelem