Blog » Laczkó Balázs blogja » Keresési és Display hálózat

Google AdWords hirdetések: Keresési hálózat vs Display hálózat

Szerző: | 2018. febr. 20 | AdWords

Amikor azon törjük a fejünket, hogy a Google AdWords melyik hálózatát használjuk céljaink megvalósítása érdekében, az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a megtérüléssel kapcsolatos elvárásainkat milyen időtávba soroljuk. Azaz relatíve gyorsan szeretnénk pénzt látni a hirdetéseinkből vagy a viszonylag lassabb, de várhatóan nagyobb megtérülést választjuk?

Én személy szerint a minél több hatékony marketingeszköz egyszerre történő és egymásra épített használatát preferálom, hiszen az esetek döntő többségében így lehetséges a legjobb eredményt kihozni kampányainkból. Előfordulnak olykor olyan helyzetek, mikor a büdzsé vagy más okok nem teszik lehetővé a több eszköz vagy akár a keresési és a Display hálózat egyszerre történő használatát.

Nézzük meg mi a lényegi különbség a keresési és a Display hálózat működése és filozófiája között!

 Google keresési hálózat:

Alapvetően a Google kereső találati listája tartozik ide, de a találatok megjelenhetnek más Google (Alphabet) birtokában lévő felületen, így a Térképen, a keresési partnerek felületein, illetve tőlünk nyugatabbra a Shopping felületen.

Google keresési partnerek:

Azt hiszem a Google keresési partnerek megfogalmazás kissé bővebb magyarázatot is igényel. Ezek a partnerek nem mások, mint a Google birtokában lévő, és egyéb, a keresőóriással kapcsolatban lévő webes felületek, ahol lehetséges a keresési hirdetések megjelenítése. A leginkább ikonikus példa erre a Google (Alphabet) tulajdon YouTube, illetve a Bing, ami Microsoft tulajdon.

Hogy néz ki és miként működik a Google keresési hálózata?

Amennyiben a Google AdWords keresési hálózatát szánjuk termékünk vagy szolgáltatásunk értékesítésére, úgy bizonyos szempontból könnyű dolgunk van. A keresés iránti igény már megfogalmazódott a felhasználó fejében, így ezen a szakaszon már túl vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a problématudat, igény, vágy már valamilyen szinten manifesztálódott a kereső fejében. A feladatunk innentől “csupán” annyi, hogy a legoptimálisabb megoldást kínáljuk számára.

 

keresési hálózat

Hogyan tudjuk ezt megtenni?

Amennyiben hatékonyan szeretnék hirdetni, legalább alapvető ismeretekkel kell rendelkeznünk a célközönségünket illetően, illetve termékeink előnyeivel kapcsolatosan. A fentiek birtokában tudjuk azokat az információkat és érzéseket közvetíteni irányukba, melyek kellően meggyőzők ahhoz, hogy egyáltalán rákattintsanak hirdetéseinkre.

Mire figyeljünk a keresési kampányok elkészítése során?

Mivel ez a bejegyzés alapvetően nem a keresési hirdetésekről, illetve nem kizárólag azokról szól csak néhány tőmondatban foglalom össze, hogy mire érdemes figyelned.

 • Földrajzi célzás:
  • Hol érhető el a szolgáltatásom?
  • Honnan érkezhetnek vásárlók hozzánk?
  • Vannak-e jelentős különbségek a konverziós arányok/értékek tekintetében földrajzilag elhatárolható területeken? (Pl. megyék, nagyvárosok vs kis települések, stb…)
  • Földrajzilag meghatározható-e bizonyos versenytársak jelenléte, dominanciája? (Átgondolni, hogy érdemes-e versenyezni vagy más földrajzi célzással, illetve egyéb megoldással jobban járunk!)
 • Hirdetésütemezés:
  • Milyen időszakban teljesítenek a legjobban hirdetéseink?
  • Érdemes-e bizonyos időintervallumban megjelenni, illetve mellőzni a megjelenést? (Pl. nagyon sok esetben azt tapasztaltuk, hogy éjszakai órákban nagyon kedvezőtlen konverziós értékek mutatkoztak meg – így kizártuk a nem jól teljesítő órákat.)
  • Szükséges-e pozitív, esetleg negatív ajánlatkorrekciót beállítani a kulcsszavak cpc-jéhez?
 • Eszközök:
  • Honnan, milyen eszközről várható konverzió? (Pl. bizonyos helyzetekben közel 100%-os konverziót jelent a beérkező hívás, úgymint duguláselhárítás, zárcsere, autómentés, stb…)
  • Az oldalunk milyen szinten képes kiszolgálni a mobileszközről érkezőket?
  • Milyen különbségek mutatkoznak az eszközök közötti konverziós értékek vonatkozásában. (Figyelembe véve az eszközök közötti konverziók arányát, számát.)
 • Hirdetések:
  • Kit szólítasz meg? Releváns, vágykeltő, vonzó a hozzá intézett üzenet? (Ne feledd! Ez az első randi, a legtöbb felhasználónál nincs több esélyed. Az első benyomás döntő…)
  • Tartalmazza azokat az információkat, melyek alapján meg tudja hozni az olvasó azt a döntést, hogy kattint vagy nem?
  • Amennyiben lehetőség van az előszűrők benne vannak a hirdetésben? (Nálam ilyenek az ár, kiszállítás, garancia, extrák, stb… melyek arra szolgálnak, hogy a nem releváns személyeket kiszűrjük már ebben a fázisban és lehetőleg felesleges kattintás nélkül.)
  • Használunk minden rendelkezésre álló és valóban használható hirdetésbővítményt?
 • Kulcsszavak:
  • A megfelelő kulcsszavakat használod, a megfelelő egyezéssel?
  • Kizártad a kulcsszavakat, melyek nem relevánsak
  • Optimalizálod a kifejezéseket, illetve megvizsgálod a keresési kifjezéseket?

Nem megyek bele mélyebben, hogy mire kell még figyelni a keresési kampányok felépítése esetén, illetve később az optimalizálás során, mivel ez egy külön, önálló témája lesz a blognak. Vizsgáljuk meg miben különbözik a Display Hálózat a fent említett keresésitől!

Google Display hálózat

A Google Display hálózata nem más, mint azon webhelyek összessége, ahol megjelennek a Google hirdetései. Egyes mérések alapján ezen felületeken a világ internetezőinek 90%-a elérhető. Magyarországon közel 4000 weboldalon érhetjük el, szólíthatjuk meg a világhálón szörfölőket. Az oldalak közt vannak Magyarország legismertebb weboldalai, tematikus blogok, illetve apró alig ismert felületek is.

 

Display hálózat

Hogyan szólíthatjuk meg a célközönségünket a Display Hálózaton?

A hálózat funkciója más, mint a keresési hálózaté. A Display hálózat sokkal inkább alkalmas a figyelem felkeltésére, fenntartására, mint az igények kielégítésére. Itt, ha lehet még inkább tisztában kell lennünk, hogy kik képezik a számunkra ideális célközönséget. Fontos meghatározni, hogy mit szeretnek, mi iránt érdeklődnek, milyen problémák foglalkoztatják vagy milyen félelmek mozgatják a Buyer Personáinkat.

Milyen célzási módokat használjunk a Display Hálózaton?

Fontos, hogy olyan célzási metszeteket, szűkítéseket alkalmazzunk, melyekkel a számunkra valóban releváns közönséget érjük el. Amennyiben nem így teszünk, úgy felesleges megjelenéseket produkálnak hirdetéseink, illetve indokolatlanul költünk pénzt.

Néhány tipp, mire figyeljünk a Display Hálózati hirdetések beállítása során:

 • Földrajzi és demográfiai célzás – a keresési hálózaton megfogalmazott pontok itt is érvényesek
 • A különböző célzási lehetőségekkel megfelelően szűk, de ne túl kicsi célközönséget határozzunk meg!
 • Alkalmazzunk kampánykizárásokat!
 • Megfelelő kreatívokat alkalmazzunk!
  • Legyen figyelemfelkeltő
  • Legyen informatív
  • Tartalmazzon call to actiont (cselekvésre felhívást)
  • Próbáljuk ki az Adaptív hirdetéseket
 • Alkalmazzunk elhelyezés kizárásokat, mivel jónéhány értéktelen, kattintásvadász is elérhető az AdWords felületén!
 • Vizsgáljuk meg, hogy a gyakoriságkorlát használata indokolt-e! – Ne menjünk a célközönség idegeire, ne költsünk feleslegesen!

Konklúzió

Abban az esetben használjuk a keresési kampányt, ha a gyors megtérülés a fő szempont. Akkor, ha a márkaépítést tűztük ki célul, vagy egy márka bevezetésen dolgozunk, mindenképpen a Display hálózat használata ajánlott. Utóbbi esetben gyakran előfordul, hogy kevés releváns kulcsszó áll rendelkezésünkre, illetve szélsőséges esetben nincsenek is.

A remarketingről nem ejtettem szót, mely mindkét felületen elérhető, azonban a téma a későbbiekben kerül boncolgatásra egy bejegyzés formájában. Röviden: a számunkra releváns közönségek AdWords felületen való létrehozásával és használatával a két hálózat között további “átjárás” biztosított, így javíthatjuk kampányaink hatékonyságát.

Kijelenthető, hogy a két felület együttes használta célszerű. Kreatív üzenetekkel, figyelemfelhívó és érdekes megjelenéssel a Display hálózaton önmagában is kielégítő eredményeket érhetünk el, de egy jól meghatározott stratégiában használva a keresési hirdetések mellett is remekül használható. Ne feledjük! A fő célunk a potenciális ügyfelek megszólítása. Az majdnem mellékes, hogy ezt milyen felületen érjük el.

Tehát: AdWords-re fel!

 

[social_warfare]

Laczkó BalázsLaczkó Balázs, minősített Google AdWords szakértő

+36 70/387 3167  //  laczko.balazs@netmarketing.hu
További blogbejegyzései

Balázs az általános cégvezetés mellett Google AdWords szakértő. Fő feladata a szakmai munka koordinálása és felügyelete, a szakmai publikációk és tanulmányok elkészítése. »

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Mennyibe kerül a Google AdWords kampány?

Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést és jó páran tőlem is megkérdezik. A válasz sosem egyszerű és sokféleképpen közelíthető meg. Véleményem szerint a végeredmény a fontos, az, hogy az szorzás-osztás után pozitív legyen a hozomány, magyarul érje meg.

Netmarketing © 2019 Minden jog fenntartva | Adatvédelem