BlogCikkeinkből


Szerző: Szegedi Fanni

2023-as webdesign trendek: fókuszban a UX

A világ egyfolytában változik - és ez vonatkozik a webdesign trendekre is!

A 2023-as év pedig különösen izgalmasnak ígérkezik webdesign fronton: új, modern, felhasználó-központú elemekkel kísérletezhetnek a designerek és a tervezők, amelyekkel teljesen felforgathatják a weboldalak univerzumát. Az idei trendek közé tartoznak elsősorban az innovatív vizuális elemek, az interaktív felületek és az intelligens UX tervezési megoldások - ezeken túl azonban még rengeteg újdonsággal kecsegtet 2023. Nézzük meg, hogyan alkalmazhatók az idei trendek, hogy javítsák a marketinged eredményeit, és még erősebb üzenetet közvetítsenek az online közönségednek, még nagyobb hatást érjenek el a látogatóidnál!

 

Kulcsszavak, amiket érdemes jól az eszedbe vésned

Kényelem, gyorsaság, dinamika, letisztultság, UX (User Experience), egyediség, innováció - e szavak köré építkezünk idén, ha weboldalról van szó. Ha éppen most fogsz bele az oldalad tervezgetésébe, vagy a régi designodat porolnád le egy kicsit, ezekre a kulcsszavakra kell összepontosítanod. Ezekből az összetevőkből gyúrhatod össze a 2023-as trendeknek leginkább megfelelő oldalt - és mint tudjuk, az aktualizálás, a folyamatos fejlődés a kulcs a sikerhez. Az ezeket követő weboldalak nemcsak hatékonyabbak lesznek, hanem jobb felhasználói élményt is biztosítanak a látogatóknak, kitűnnek a tömegből és jó messzire el is húzhatnak a konkurenciától.

Ne feledd: az első benyomás könnyen az utolsó is lehet, ha nem fogod meg a vevőidet a vizuális marketing lehetőségeivel!

 

Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni:
a cél a UX lehető legnagyobb szintre emelése!

A UX (User Experience) az egyik legfontosabb tényező a webdesignban. A felhasználók igényei és elvárásai folyamatosan változnak, ennek megfelelően a UX tervezésnek és fejlesztésnek is lépést kell tartania az új trendekkel, technológiákkal. Az UX fokozása azonban nem csak az új stílusok és innovációk bevezetését jelenti, hanem olyan alapvető tervezési szempontok figyelembevételét is, mint az átláthatóság, a könnyű navigáció, a gyors betöltési idő, az érthetőség és az egyszerűség.

Végső soron mindennek egy célja van: a látogató elégedettségének és élményének növelése! A jobb felhasználói élmény növeli az elégedettséget, csökkenti a lemorzsolódást, javíthatja a konverziókat, és így növeli az üzleti sikeredet is. A képlet eddig egyszerűnek tűnik, most lássuk az ismeretlen tényezőket: az idei trendeket!

 

Webdesign stílusok, amik hatalmasat dobhatnak az online jelenléteden

 

  • Egyszerűség és minimalizmus - A kevesebb néha több

A letisztult design továbbra is hatalmas hangsúlyt kap. Az ilyen stílusú weboldalak soha nem mennek ki a divatból,  az elmúlt években egyre több vállalat választotta ezt a megoldást, és ez nem is csoda: az egyszerű design lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen navigáljanak az oldalon és gyorsan megtalálják azt, amit keresnek. Ráadásul letisztult, elegáns és professzionális megjelenést biztosítanak. Plusz pont az esztétikum és a felhasználóbarátság javára.

 

  • Vibráló, élénk színek - Hass a vevőidre!

A minimalista oldalak halvány színei mellett egyre többször jelennek majd meg az élénk, vibráló, kontrasztos árnyalatok is. Az ilyen színek nem csak a felhasználók figyelmét vonzzák, hanem érzelmi hatást is kiváltanak, valamint egyfajta lendületet, dinamikát adnak a designnak. Hass a vevőidre színekkel!

 

  • Túlzó tipográfia - A betűk művészete

A szövegek és a tipográfia az egyik legfontosabb eszközök a webdesignban. A jól megválasztott betűtípus, a megfelelő betűméret és a tökéletes elrendezés elengedhetetlen az olvashatóság és a hatékony kommunikáció szempontjából. Ennek mond ellen - egy kicsit - az oversized font stílus. 

A túlméretezett betűk, az elvont, kézzel írt betűtípusok már régóta jelen vannak a merészebb designerek palettáján, trenddé azonban csak idén növik ki magukat. A nagy, feltűnő betűk, különleges fontok és ezek kombinációi lehetővé teszik, hogy az üzenet hatékonyabban érjen célba. Ez a megoldás nagyon hatásos tud lenni egy-egy gomb vagy fontosabb információ kiemelésének esetén. Azonban nem szabad túlzásba esni - a tartalmat továbbra is könnyen érthetővé és hozzáférhetővé kell tenni. Röviden: nem mehet a design az átláthatóság, a transzparencia rovására!

 

  • Asszimetrikus megoldások - Izgalmas megjelenés

Mind vágyunk valami újra, valami frissre, valami másra, valami meghökkentőre - nincs ez másként webdesign terén sem. Éppen ezért hódítanak az aszimmetrikus formák, elrendezések: játékos, fesztelen hangulatot közvetítenek, kiemelkednek a tömegből és figyelemfelkeltőek. Az asszimetrikus kreatív megoldások természetesen csak azoknál az oldalaknál érik el az a bizonyos “wow” hatást, ahol ez a különleges effekt összeegyeztethető a márkával.

 

  • Mikro-animációk és interaktív elemek - életre kelt weboldalak

Az apró mozgásoknak, az életre kelt ikonoknak hatalmas szerepük van egy weboldalon, hiszen egyediséget, dinamikát csempészhetnek a megjelenésébe, emlékezetesebbé, élvezetesebbé teszik a böngészést és - nem utolsó sorban - navigálják is az oldalra látogatót. Így növelik az oldal hatékonyságát, a felhasználói élményt pedig a következő szintre repítik. Mikro-animációkkal és interakciókkal valósággal megelevenedhet az oldalad.

 

  • Sötét mód - A UX elengedhetetlen része

A dark mode már nem csak különféle applikációkban, közösségi oldalakon, keresőkben érhető el: az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a webdesignban is. Számos előnnyel jár mind az esztétikai megjelenés, mind a felhasználói élmény szempontjából. Sötét móddal a felhasználók számára könnyebbé, kényelmesebbé válik az éjszakai böngészés, és modern, letisztult megjelenést biztosít. Ráadásul a fekete hátterű oldalak jellemzően kevesebb vizuális zajt tartalmaznak, így a fontos tartalmak könnyebben kiemelhetőek. 

 

  • Fényképek és videók - Hass az érzelmekre!

Talán még soha nem volt ekkora jelentősége a minőségi fotóknak és videóknak, mint most! Ezek a vizuális elemek segítenek érzelmileg kapcsolódni a felhasználókkal, és emellett dinamikus és modern megjelenést is biztosítanak az oldalnak. A megfelelően kiválasztott és elhelyezett fényképek és videók, a hozzájuk kapcsolódó ütős szöveggel verhetetlen párost alkotnak, nagyban megnövelhetik a konverzióidat.

 

  • Parallax hatás - Optikai illúzió

A parallax lényege, hogy görgetéskor több réteg jelenik meg egyszerre egy weboldalon, amelyek különböző sebességgel is mozognak, így 3D-s látvány érhető el. Láttunk már nagyon jó és kevésbé jó parallax designnal készült oldalakat az elmúlt években, már azt is hihetnénk hogy végleg leáldozott ennek az effektnek. Az ízlésesség határain belül persze még mindig hódít. Ez az egyedülálló hatás lehetővé teszi, hogy az oldalak dinamikusabbak, lendületesebbek, izgalmasabbak legyenek - persze csak módjával használva!

 

  • 3D elemek - Jöhet minden, ami nem megszokott

A megszokott kétdimenziós, kép-szöveg struktúrájú oldalak közül remekül kiemelkedhetnek a 3D elemeket tartalmazó honlapok. A felhasználók számára az oldalakon való navigálás sokkal élménydúsabb lehet. Itt nem csak az ikonokra és gombokra, effektekre kell gondolnod - 3D-s grafikákkal is szuper hatást érhetsz el. 

 

  • Gamifikáció - Játékos élmények

A gamifikáció az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb webdesign trend. Lényege, hogy interaktív, játékos elemeket használ a felhasználói élmény fokozására. A gombok megjelenésébe, a szövegek animálásába, a képek, videók elrendezésébe is csempészhetsz pár ilyen elemet. Ez a típusú interakció az egyik legjobb módja annak, hogy a látogatóidnak ne csak száraz információkat adj át, hanem vonzó és érdekes élményt nyújts nekik, amit garantáltan nem fognak elfelejteni.

 

  • Egyedi és animált kurzorok - A figyelem a középpontban

A már megszokott, hagyományos egérkurzorok mellett egyre többször jelennek meg az egyedi megoldások is. A különleges és animált kurzorok a weboldalakon egy teljesen új szintre emelik a felhasználói élményt. Lehetővé teszik, hogy a weboldalakon való navigálás még figyelemfelkeltőbb és érdekesebb legyen a potenciális vevő számára.

 

  • Chatbotok - Az ügyfélszolgálat új korszaka

Ugyan a chatbotok nem feltétlenül kapcsolódnak (csak) a webdesignhoz, de a UX növeléséhez annál inkább! A chatbotok lehetővé teszik, hogy az ügyfelek gyors, személyre szabott és hatékony segítséget kapjanak, miközben számodra is költséghatékony megoldást jelentenek. A megfelelő designnal pedig a weboldaladt is feldobhatják. Könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb kommunikáció egy ütős, figyelemfelkeltő designba öltöztetve, ráadásul még a felhasználói élményt is magasabbra nőhet. Kell ennél több? Itt még többet olvashatsz a chatbotokról!

 

Összefoglalás

A webdesign trendjei folyamatosan változnak, minden évben újabb és újabb elemek jelennek meg a palettán. Azonban az alapvető cél mindig ugyanaz marad: javítani a felhasználói élményt és így a vizuális marketing hatékonyságát is. A megfelelő vizuális elemek kiválasztása és integrálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy elérd ezt a célt. Egy profi csapattal már a tervezés pillanatától kezdve jó úton haladhatsz. 

Ha a vállalkozásod nincs felkészülve az új trendekre és a felhasználói élmény növelésével is hadilábon állsz, érdemes mihamarabb elkezdeni a weboldalad újragondolását, hogy a lehető legjobban ki tudd használni az új lehetőségeket. Írj nekünk, segítünk a megvalósításban!

 

szerzo

SZEGEDI FANNI
​SOCIAL MEDIA MANAGER & DESIGNER

Akik minket választottakÜgyfeleink

Akiket mi választottunkPartnereink